At få en roommate er en god ide når man lejer en lejlighed. Til at starte med, så kan det spare dig for penge ved at nedsætte dine leje og driftsomkostninger. Det kan også være en sjov oplevelse og en god kilde til selskab når man deler en bolig.
At dele en lejlighed er meget nemmere når alle parter går med til en fælles roommate aftale. Før i flytter ind sammen så skal man sætte noget tid af til at på lavet en aftale. Ved at gøre dette up front, så vil det spare dig for megen frustration og evt. problemer længere nede af vejen.
Vær sikker på at aftalen dækker disse emner;
1. Penge
Penge er den største kilde til problemer i ethvert forhold, og det er det samme med roommates. En primær fordel ved at have en roommate er at dele omkostningerne til huslejen og driften, så gør dette til det første punkt på dagsordnen. Præcis hvordan skal i betale regningerne? Strukturer det så i altid betaler til tiden. I bør også diskutere hvordan køb af f.eks. fælles møbler, mindre ting, samt køkkenting bliver delt imellem jer. Det virker måske ikke som noget vigtigt nu, men når jeres veje deles igen en eller anden dag, så skal der være styr på hvem der ejer hvad.
2. Daglige opgaver i lejligheden
En anden kilde til konflikter imellem roommates er renligheden og hvem der har ansvar for hvad. Tag en snak omkring standarder for renligheden og forventninger for at udføre huslige opgaver som f.eks. støvsugning, tømme skraldespanden, eller tage opvasken. Lav en plan som i begge kan følge.
3. Mad
Imens at pladsen i en lejlighed måske er trang, så er der endnu mindre plads i køleskabet. Tal med din roommate omkring reglerne for at dele og ikke at dele mad. Putter i ettiketter på tingene? Er noget mad gratis at tage for begge parter? Ud over de dagligvarer du køber til dig selv, så snak omkring køb af ting såsom mælk, æg eller frostposer.
4. Gæster
Der er få ting der er mere stressende end at komme hjem fra skolen eller arbejde og opdage at alle dine roommates venner er kommet på besøg hele weekenden. Når i sætter reglerne for at have gæster, så diskuter hvor meget tid inden man skal gøre den anden part opmærksom på det og hvor gæsterne kan være. Du bør nok også gerne etablere nogle regler for fester osv.
5. Personlige vaner
Du kan undgå problemer med din roommate ved på forhånd at adressere personlige forskellige. Hvis en af jer er et morgenmenneske og den anden er et aftenmenneske, så skal i tage en snak om hvordan i respekterer jeres døgnrytmer. Måske skal i lave regler for hvornår man må støje i forhold til søvn og arbejde. Ligeledes, hvis en af jer er en ryger, og den anden ikke er, så bør i slå fast om man må ryge indenfor.
6. Kæledyr
Hvis du overvejer at få et kæledyr, så vær sikker på at diskutere det med dine potentielle roommates. Det er smartere at planlægge dette i forvejen på grund af flere ting; For det første skal i finde et sted som tillader kældedyr. For det andet så vil det være ærgerligt at sætte sig selv op til at få et kæledyr, hvis din roommate er allergisk.
7. Sociale forventninger
Diskuter hvor meget tid du regner med at bruge sammen som roommates. Hvis du og din roommate allerede er bedste venner, så forventes det nok at i vil lave en masse samen. Men hvis du ikke kender din fremtidige roommate, så forventer du nok ikke at i bruger så meget tid sammen socialt. Men hvis i ligger ud med at bruge en masse tid sammen, og invitationen så en dag ikke kommer så kan man godt blive såret, så tag snakken om det inden det går galt.
Når du er klar til at flytte ind i din nye lejlighed, så bør i bruge noget tid på at lære hinanden at kende og få etableret de ovenstående regler. Og glem ikke at gentage øvelsen hvis der kommer en ny roommate. Husk også at få en snak om indboforsikring, da udlejeren ikke har en forsikring der dækker hvis nogle af jeres ting bliver skadet eller stjålet.