Hvis du skal starte en online forretning eller vil have en hjemmeside til et privat projekt, er der vigtigt du sætter dig ind i de specifikationer webhotellet tilbyder. Webhotellet vil gerne vise så mange specifikationer som muligt og derfor kan det nemt blive uoverskueligt. Her er de specifikationer der er vigtigst at kigge på, når du skal vælge webhotel.
Pladsen er hvor meget din hjemmeside fylder på webhotellet. Mange billeder, billeder i høj opløsning samt dokumenter som f.eks. Word, PDF eller Power Point, er nogle af de filer som fylder pladsen op. Det er altså vidt forskelligt hvor meget en hjemmeside fylder, men langt de fleste hjemmesider fylder under 10 MB.
Bemærk at nogle udbydere lægger alt pladsen sammen fra både hjemmeside, databaser og e-mail, mens andre udbydere har separat plads kvote for hjemmeside, databaser og e-mail.
Trafik er den trafik der genereres til din hjemmeside. Trafikken måles i hvor mange megabyte eller gigabyte der bliver downloaded fra din hjemmeside. Her har antallet af besøgende selvfølgelig indflydelse ligesom indholdet på din hjemmeside. Hvis f.eks. 10 af dine besøgende downloader din brochure i PDF som fylder 50 MB, svarer det til 500 MB trafik.
En hjemmeside er programmeret i HTML – i hvert fald er det det programmeringssprog som din internetbrowser læser. Men for langt de fleste hjemmesider ligger der et server-sidet programmeringssprog bagved. Ved server-sidet menes, at programmeringen afvikles på serveren som sørger for at lave HTML’en og sende den til browseren.
Disse bagvedliggende sprog er oftest PHP, ASP eller ASP.Net. PHP køreres bedst på servere med styresystemerne Linux eller Unix, mes ASP og ASP.Net skal køre på en Windows server. Det er altså ikke helt ligegyldigt hvilken server teknologi du vælger. Spørg din webudvikler til råds omkring serverteknologien inden du køber.
Hvis din webudvikler skal bruge et server-sidet programmeringssprog skal han sikkert også bruge en database, hvor indholdet af din hjemmesides gemmes i. Til websites bruges typisk MySQL databaser eller Microsoft SQL databaser. MySQL databaser bruges både til PHP, ASP og ASP.Net, mens Microsoft SQL databaser bedst egner sig til ASP og ASP.Net. Webhotel udbyderen skal nok sørge for at tilbyde de databaser der er mest anvendt til henholdsvis PHP, ASP og ASP.Net.
Der følger også e-mailadresser med til dit webhotel. Hvis du skal drive forretning skal du overveje om den e-mail teknologi der medfølger er tilstrækkelig. Er det din virksomheds primære mail som skal køre fra webhotellet, bør du vælge en virksomhedsbasseret e-mailløsning som f.eks. Gmail til virksomheder eller Microsofts Office 365. Her får du nemlig integreret kalender og kontaktpersoner i din e-mailløsning, og det kan ikke på samme måde lade sig gøre med POP3 og IMAP mail, som er de typiske mailteknologier der medfølger et webhotel.
Du bør også kigge på hvornår supporten har åben og hvordan du kan komme i kontakt med dem. Selvom du selv bør tage backup af din webhotel, bør du og tjekke hvor ofte webhotellet tager backup af dine data.