Hvilken mening giver det at bruge timer på at vælge bikini, badebukser og svømmebriller hvis man ikke bruger et lidt tid på at tænke på kryb, andre helbredsrisici og vaccination.
Der er mange i Danmark der rejser til udlandet uden at blive vaccineret. Også selvom der er risiko for mange alvorlige og måske livsfarlige infektioner på destinationen.
Det er ikke værd at glemme sin vaccination. Selvom risikoen ikke relativt lille for at blive smittet, så kan efterveerne af en infektionssygdom være meget alvorlige. Rejse-vaccinationer kan give dig beskyttelse mod mange sygdomme, herunder gul feber, Hepatitis A og B og stivkrampe. Nogle lande kræver faktisk et certifikat på at du er vaccineret mod fx menigitis og gul feber.
Præcist hvilke vaccinationer du bør have afhænger først og fremmest af rejsedestinationen. Du kan se hvilke vaccinationer Lægernes Vaccinations Organisation anbefaler her vaccination.
Ting du bør overveje
Der er flere ting du skal tage med i/ejelser, når du skal ud og rejse mht. vaccination.
- De/er de lande, som du skal besøge. Af og til kan der også vær/å vaccinationsanbefalinger i forskellige regioner i et land.
-
Hvornår du rejser. Nogle sygdomme er mere almindelige om sommeren end om vinteren og omvendt.
-
Hvor du skal bo. Som hovedregel har du større risiko for at blive smittet hvis du bor på landet end hvis du bor i byen.
-
Hvis du backpacker. Eller bor på hostels eller på camping, så har du større risiko for at blive smittet.
-
Hvor lang tid du er ude at rejse. Jo længere tid du er ude at rejse, jo større risiko har du for at blive smittet.
-
Om du har kontakt til dyr. Hvis du har kontakt til dyr bør du vaccineres for rabies (hundegalskab).
Hvis du kun skal rejse i Europa, Australien og USA er det ikke sandsynligt at du behøver at blive vaccineret. Dog bør du vaccineres mod hepatitis A i visse europæiske lande i østblokken. Som hovedregel skal du vaccineres hvis du skal rejse til fjernøsten og Afrika.