Hvis du bærer kontaktlinser eller briller, har du sikkert overvejet en øjenlaserbehandling. Men at tage skridtet er svært for mange. For det første er der prisen, som typisk ligger på minimum 15.000, og for det andet er der uvidenheden om, hvad en øjenlaserbehandling medføre, samt de forskellige former der findes. Hvad enten du skal foretage en lille eller større behandling, så er det stadig en operation, som kan medføre en risiko for længerevarige mén. Denne artikel fokuserer på at give læseren viden om, hvorledes en øjenlaserbehandling foregår, samt hvad du skal være særligt opmærksom på.
Lasik behandlinger er den mest udbredte øjenlaserbehandling. Der findes også andre - eks. lasek og PRK, som er noget mere omfangsrige. Men skal du havet foretaget rettelse af nærsynethed eller bygningsfejl, er lasik ofte tilstrækkelig.
Præoperativ: Patienter som bære kontaktlinser bliver normalt instrueret i at stoppe med den omkring 5-30 dage inden behandlingen – såfremt kontaktlinserne er bløde dvs. har et højt vandindhold. Bærer du hårde linser anbefales det at stoppe minimum 6 uger inden.
Inden behandlingen startes foretages en undersøgelse af øjets hornhinde med et Pachymeter. Øjenlægen undersøger hornhindens tykkelse og kontur, og opretter et topographic kort af hornhinden, for at lokalisere mulige misformer. Med denne information kan øjenlægen nu udregne, hvor meget væv, der skal fjernes med laseren, samt hvor dybt hornhindens skal skæres. Efter dette gives antibiotiske øjendråber for at minimere risikoen for infektion efter behandlingen.
Behandling/operation:Hele behandlingen tager omkring 1-3 minutter og foretages via tre trin:
1. Åbning af hornhinde
2. Laser modellering
3. Lukning af hornhinde
1. Åbning af hornhinde: Det første trin sikre at øjenlægen har fri tilgang til stroma på hornhinde. Stromaen er næste lag på øjet, som består af en masse små tætpakket lamellæ (lag af fibriller). For at få tilgang fræser øjenlægen en lille rille i hornhinden, som derefter foldes bagover – dermed er stroma fri og kan nu behandles med laseren. Åbning af hornhinden er for de fleste det mest ubehagelige ved behandlingen. Der kan gives bedøvende øjendråber, såfremt patienten ønsker det.
2. Laser modellering: Med stromaen synlig kan laseren rette kurven på øjet, så patienten kan se ”normalt” igen. Laseren gør dette ved at fordampe væv på omkring ti micrometer tyk.
3. Lukning af hornhinde: Efter laseren har gjort kurven normal igen, lukkes flappen forsigtigt (det kan gives antibiotiske dråber igen). Hornhinden heler af sig selv, uden nogen efterfølgende behandling.
Postoperativ behandling: Efter en lasik behandling skal patienter være påpasselige med ikke at klø eller gnubbe deres øjne. Dette er specielt vigtig, da kløen kan medføre op rivning af hornhinden, som kan lede til infektion. Patienter skal også undgå at gå i sømmehal og at have øjne åbne under bad.
Det er ligeledes vigtigt, at du et par uger efter sover mere end, hvad du normalt gør. Mere sov styrker helings-processen. Patienter kan få specielle briller til at bære under søvn, for at forhindre at man klør sig i søvne.
Ekstra øjendråber med eller uden antibiotika kan gives, for at undgå udtørring af øjnene. Dette er specielt godt for personer, som arbejder foran en computer til dagligt. Obligatoriske besøg hos øjenlægen, som udførte operationen er specielt vigtigt.