Søvnproblemer er noget mange danskere døjer med. Det kan udtrykke sig i mange former. Insomni, narkolepsi, søvnapnø, mareridt mm. Det er selvfølgelig meget forstyrrende, da søvnen er noget af det vigtigste, for at performe godt og være veloplagt på arbejde eller i skolen. Derfor skal de nødvendige foranstaltninger tages, så nattesøvnen bliver så rolig og uforstyrret som muligt.
Søvnløsheden bliver først et problem, når den bliver kronisk. Mere eller mindre 100 procent af befolkningen har nætter, hvor de ikke kan sove. Hvis du derimod ikke kan sove hver nat, så er det vigtigt at du undersøger, hvad der kan være galt. Er det indeklimaet i soveværelset? Tanker, der kører rundt i hovedet og forstyrrer? Drikker du meget kaffe eller the om aftenen eller sent ud på eftermiddagen? Ofte er grunden meget nærliggende og ved at ændre på enkelte, daglige rutiner, kan det blive nemmere at falde i søvn og få en mindre urolig nat.
Her er nogle enkle tips, der kan forbedre din søvnkvalitet:
1. Sov på det samme tidspunkt hver nat og stå op på det samme tidspunkt. Find dit søvnbehov og gør det til en rutine. Vi har alle brug for en forskellig mængde søvn, hvad er dit behov? En voksen sover i gennemsnit mellem 6 og 9 timer hver nat. Gør derfor søvnen til en vane, så kroppens indre ur ved, at nu er det sengetid. Efter et stykke tid vil du opleve, at selvom du ikke stiller uret, så vågner du automatisk kl. 0630, da kroppen er vant til det. Man skal ikke undervurdere kroppens indre ur - det virker.
2. Hold dig i form og dyrk regelmæssigt motion. Tag f.eks. en rask løbetur sent eftermiddag eller tidligt aften. Det har så mange positive og gavnlige virkninger. Som en bonus er du mere udkørt, når du går i seng og sover uden tvivl bedre. Undgå at træn lige inden du går i seng. Det bedste er senest et par timer før.
3. Drop middagsluren. Middagsluren er snydesøvn, da du ikke sover længe nok, til at REM-søvnen indtræffer. Hvis du føler dig uoplagt og træt, og ikke kan undvære din morfar, så gør den kort og sov max. 20 minutter. Hvis man sover halvanden time middagslur, påvirker det naturligvis nattesøvnen og man kan føle sig tvær, når man står op om eftermiddagen.
Du kan læse mange flere gode artikler om, hvordan du optimerer din nattesøvn og sover bedre på iSleep.dk - Hele Danmarks portal for søvnløse og folk med søvnsygdomme. Læs f.eks om søvnløshed hos børn og om drømme og deres betydning.