////

Strukturen i et Sharia lån

Islamisk banker referer til et system af bank aktiviteter som overholder principperne i de Islamiske love (Sharia) og dets praktiske applikation igennem moderne Islamisk økonomi. Sharia forbyder betaling eller modtagelse at låne-renter for at udlåne og modtage penge på specifikke betingelser. Disse principper blev brugt som en basis for en blomstrende økonomi tidligere, så er det først i det sene 20'ende århundrede at en antal islamiske banker blev dannet for at tilføje disse principper til private eller semi-private kommercielle institiontioner i den muslimske verden.

I en islamisk pant transaktion, så køber banken tingen (ejendommen, bilen etc.) fra sælgeren, og sælger den videre til køberen med en vis profit-margin, hvilket giver køberen en mulighed for at betale banken i små bider. Men da man ikke må tjene penge på det direkte, så er der ikke nogen gebyrer på f.eks. betalinger man laver for sent. For at beskytte sig selv imod tab på denne front, så har banken strenge krav til sikkerhedsstillelse. Tingen der er blevet købt for pengene står i bankens navn indtil alle betalingerne er blevet gennemført. Denne struktur hedder Murabaha. En anden mulighed er EIjara wa EIqtina, som er meget lig bolig leasing. Islamiske banker håndterer Sharia lån for biler på samme måde.

Sharia bolig lån

En innvativ tilgang iværksat ved Sharia bolig lån, kaldet Musharaka al-Mutanqisa, tillader en fleks-rente i form af leje. Banken og låneren ingår et partnerskab, hvor begge parter skyder penge i investeringen. Partnerskabet lejer så boligen til låneren og tager husleje. Banken og låneren vil så dele overskuder for denne udlejning baseret på andelene i partnerskabet. På samme til køber låneren i partnerskabet også bankens andele af boligen på aftalte betalinger indtil det fulde sum er betalt tilbage, og partnerskabet er hævet.

Sharia virksomhedslån

/////

Der er mange andre måder som bliver brugt i virksomhedstransaktioner. Islamiske banker låner deres penge til virksomheder ved at udstede Sharia lån med variable renter. Bankens overskud er låst fast til en vis procentdel af virksomhedens overskud. Når den nominelle værdi af Sharia lånet er betalt tilbage så ophæves kontrakten. Denne metode er kaldt Mushraka. Yderligere er Mudaraba venture kapital til en virksomhed som stiller med arbejdskraft imens banken giver finansiering, så både profit og risiko er delt.

Yderligere må Islamiske banker kun levere bank-ydelser til transaktioner som er accepteret af Islam. Dette ekskluderer bl.a. alkohol, svin, gambling osv. Derfor er etiske investeringer den eneste acceptable form for investering, og moralske indkøb fremmes.

Baggrund

Tags: Sharia lån, boliglån, boligfinansiering, lån, islam

Referer denne artikel:

APA style: (08 Nov 2009). Strukturen i et Sharia lån fr/g af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/strukturen-i-et-sharia-laan-37/

/////////

Harvard style: (2009) Strukturen i et Sharia lån [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/strukturen-i-et-sharia-laan-37/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: . "Strukturen i et Sharia lån" Samling af fag-artikler 08 Nov 2009. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/strukturen-i-et-sharia-laan-37/>