////

Proteiner og fedtforbrænding

Mange forbinder styrketræning og proteiner med store svulmende muskler. Det er der selvfølgelige også god mening i. Men mange der gerne vil tabe sig er bange for at styrketræne, fordi de frygter, at de bygger for mange muskler på, og dermed ikke opnår at blive slanke, men i stedet fremstår store. Dette er en skrøne. Man bygger ikke bare lige muskler uden videre. I virkeligheden kan styrketræning og proteiner være med til at øge fedtforbrændingen og bruges, som et led i kampen mod kiloene.

Spis proteiner og øg fedtforbrændingen

De proteiner vi indtager gennem vores kost er med til at øge fedtforbrændingen, viser flere studier. Det handler primært om, at kroppen har sværere ved at omdanne protein til energi. Derfor øges den daglige energiomsætning. Proteiner har også den fordel, at de virker mættende end eksempelvis kulhydrater og fedt. Derudover skal man huske, at proteiner er det man skal bygge muskler af. Så hvis man indtager nok proteiner vil man ikke tabe muskler, men modsat vil man tabe fedtet i stedet for, hvilket jo i virkeligheden er det, som det hele handler om. Ens forbrænding øges med 3-4%, hvis man spiser proteiner fra fx fisk, kød, æg, ost eller fjerkræ. Derfor kan man med fordel starte morgenen ud med nogle af disse produkter, så man allerede fra morgenstunden sætter gang i forbrændingen. De 3-4% lyder måske ikke af det helt store, men hvis man tænker over det, er det alligevel ca. 100 kalorier, der hver dag vil bliver energiomsat i stedet for at sætte sig, som fedt på sidebenene, og det er hver at tage med.

Større muskelmasse giver større fedtforbrænding

Muskelmasse er essentielt for din fedtforbrænding. Noget der har stor indflydelse på din fedtforbrænding er dit stofskifte. I takt med at man bygger mere muskelmasse på vil stofskiftet også blive højere. Muskelmasse og stofskiftet er med andre ord direkte korreleret. Derfor kan du benytte styrketræning effektivt i dit vægttab, fordi det er med til at øge fedtforbrændingen. Mange laver den fejl i forbindelse med deres vægttab, at de går på kure, hvor de spiser meget få kalorier. Men hvis kroppen ligger i energiunderskud hele tiden vil den begynde at tage fra depoterne, der er i kroppen. Det vil sige, at det begynder at tære på fedtdepoterne, men også dine muskler. Dette er medvirkende til tab af muskelmasse, hvilket skaber nogle markante ubalancer i kroppen. Når kuren så endelig er afsluttet og man skal forsøge at holde sit vægttab, ja så vil stofskiftet og muskelmassen være meget lavere end tidligere, hvorfor man med stor sandsynlighed vil tage den vægt på, som man lige har kæmpet så hårdt for at tabe.

HIIT-træning skaber fedttab

Et andet redskab man kan benytte for at øge forbrændingen er High Intensive Interval Training. Træningsmetoden har vundet meget frem i løbet af de seneste år, fordi det er med til at øge fedtforbrændingen markant bedre end de almindelige løbeture eller lav intensitetstræning, hvor man ikke får pulsen op markant, men kører på et alt for monoton niveau. HIIT-træning er baseret på interval træning med forskellige niveauer af intensitet. Grundæggende ligger intensiteten niveaumæssigt ganske højt. Man befinder sig i et leje mellem moderat til noget lignende maksimal ydeevne. HIIT-træning skaber resultater, fordi det er medvirkende til at stofskiftet ryger i vejret. Derfor forbrænder man stadig fedt efter man er færdig med sin træning, hvilket er en af de store fordele. Samtidig er HIIT-træning enormt effektivt til at få en god kondition. Dette skyldes, at træningen befinder sig i et niveaumæssigt leje, hvor man presser sin krop til noget nær dens maksimale ydeevne. Derfor kan HIIT-træning være modbydeligt i starten, men man lærer hurtigt at holde af den, når man oplever resultaterne. Det er vigtigt, at man sørger for at spise ordentligt, når man træner HIIT-træning, at man får de nødvendige proteiner er næsten alfa og omega, fordi det tillader kroppen at superkompensere, og sørger for, at den har energi til udfordringerne.

Fedtforbrændingen kan øges på mange måder

Det vigtigste er, at man får at øge fedtforbrændingen optimalt ikke bare benytter en enkelt metode, men at man benytter diversiteten. Et proteinrig kost sammen med styrketræning og HIIT-træning er noget nær det mest optimale man kan gøre, hvis man vil øge fedtforbrændingen og smide kiloene. Til kvinderne er det vigtigt at pointere, at man ikke bliver stor og muskuløs, hvis man benytter denne sammensætning til sit vægttab. Fysiologisk set er det nemlig meget svært for kvinder at blive store og muskuløse med mindre, at man træner ekstremt. Derudover har styrketræning og intervaltræning også de fordele, at det skaber en sundere og stærkere krop. Man vil hurtigt opleve, at man får mere overskud, fordi ens præstationsevne forbedres markant. Samtidig forebygger motion og en sund kost mod diverse livsstilssygdomme. Så giv kroppen den næring den skal have gennem kvalitetsprotein, og man vil kunne se resultater.

 

Baggrund

///

Tags: proteiner, forbrænding, styrketræning

Referer denne artikel:

APA style: Jonas J?rgensen (27 Jun 2015). Proteiner og fedtforbrænding fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/proteiner-og-fedtforbraending-1188/

Harvard style: Jonas J?rgensen (2015) Proteiner og fedtforbrænding [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/proteiner-og-fedtforbraending-1188/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: Jonas J?rgensen. "Proteiner og fedtforbrænding" Samling af fag-artikler 27 Jun 2015. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/proteiner-og-fedtforbraending-1188/>