////

Spis sundt for at forblive sund

Hvis du har et ønske om at føre den sunde livsstil i vores dagens Danmark, så kommer du ikke uden om at du skal spise sundt hver dag og dyrke noget motion.
Dette har du nok hørt mindst en million gange bare inden for det sidste år, men faktisk er der ikke så mange som lever efter dette mantra.
For når vi ser os omkring, er rigtig mange af os overvægtige eller dissideret fede. Så hvis du falder i den sidste kategori er det nok på tide at du tager skridtet og begynder at arbejde imod den sunde livsstil, både for din egen skyld men også din familie som gerne vil beholde dig i så mange år som muligt.

Men at spise sundt hver eneste dag uden overhovedet ikke tillade at synde, vil for langt de fleste af os være en umulighed. Så tillad dig en dag enten hver uge eller hver anden uge hvor du må synde og få noget af det usunde, så du nemmere kan fortsætte de andre dage.
Men og det er et stor MEN, det at holde en synde dag er ikke ensbetydende med at du skal gå amok og indtage junk, slik, chip og kager hele dagen.
Tillad dig selv en af tingene og det behøver ikke at være 110% usundt, find evt. en lidt sundere version. Det kan være en grov pizza, sukkerfrit slik, fedtreduceret chip med dip lavet på skyr.

Men i sidste ende er der fornuft og substans i mantraet at spise sunde måltider og sund mad er en skudsikker måde at holde eller forbedre dit fysiske velvære.
Du kan også holde et løbende øje med din udvikling med en bmi beregner eller fedtprocent beregner.

Men hvad er sunde fødevarer?
Der er ingen specifik mad, der bærer et navneskilt som en ”sund mad”. Der er til gengæld det som viser om det er fuldkost og nøglehulsmærket, som kan hjælpe dig noget af vejen.
Dernæst skal du gå efter friske frugter og grøntsager samt magert kød og fisk, de skal også helst være økologiske da de ikke er sprøjtet med pesticider eller antibiotika i stor stil. Dertil er mange normale dagligvare tilsat et væld af konserveringsmidler, selvfølgelig er det nær umuligt at undgå konserveringsmidlerne men man kan minimere dem.

Tilføj flere Korn og fiber i din mad
Det er meget vigtigt at gå efter høj fiber og fuldkorn rig diæt, især hvis du er overvægtige eller svært overvægtige. Der er også mange sundhedsmæssige fordele, du vil vinde ved at gå til fuldkorn og fiberrig kost. Den vil hjælpe med at forebygge hjerte relaterede sygdomme, diabetes samt beskytte dig mod visse former for kræft. Det er ideelt for dig at inkludere en masse klid, frugt og grøntsager i dit daglige indtag og reducere mængden af hvide fødevarer som ris eller hvidt mel i din kost. Det vil hjælpe med at øge din fordøjelse og vil også gøre du føler dig mæt hurtigere, så du spiser mindre. Så gå efter som minimum efter fuldkornsmærket og nøglehulsmærket fødevare.

Reducer dit sukker og salt Forbrug
Hvis du spiser som langt de fleste mennesker så har du et alt for stort saltforbrug, ved at reducere indtaget af salt kan du forebygge et forhøjet blodtryk.
Du kan f.eks. udskifte saltet snacks herunder saltet nødder, chips osv., med frugt, nødder uden tilsat salt, grøntsager så som gulerødder.
Med sukker så er du ikke i tvivl om hvilke skridt du kan tage for at reducere dette forbrug, så det vil jeg lade være helt op til dig selv at gøre.

Reducere kolesterol indtaget
Du bør reducere indtaget af fødevarer der er rige på dårlige kolesterol og dårlige fedt, for de bliver hurtigt optaget og ”gemt” i depoterne som du gerne vil af med. Det gør du ved at spise magert kød, ved at spise mere kylling, kalkun frem for rødt kød.

Hvis du gør disse ting, vil du selv uden ekstra motion, sænke din vægt, fedtprocent, bmi samt reducere risikoen for livsstilssygdomme, visse kræftformer.

Så der er intet der taler for ikke at gøre det synes du.?

 

Baggrund

Forfatteren har igennem mange å/tion, styrketræning og andre former for sport, men han bræn/ng; for at lave sundt mad.
Men dette er ikke det eneste omr&/n arbejder med, han har blandt andet også en hjem/kommende forældre om har en &ael/h;sningsberegner & terminsberegner

Tags: bmi beregner, fedtprocent, motion, sundhed, tag, fitness

Referer denne artikel:

APA style: sigenstroem (14 Jan 2014). Spis sundt for at forblive sund fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/spis-sundt-for-at-forblive-sund-916/

Harvard style: sigenstroem (2014) Spis sundt for at forblive sund [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/spis-sundt-for-at-forblive-sund-916/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: sigenstroem. "Spis sundt for at forblive sund" Samling af fag-artikler 14 Jan 2014. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/spis-sundt-for-at-forblive-sund-916/>