////

Afføringsmiddel og hård mave

Hvem kender ikke til problemet der som oftest befinder sig bag lukkede badeværelsesdøre? Hård mave og forstoppelse der kan føre til grumme mavesmerter. Sådanne problemer kan ofte løses ved hjælp af et såkaldt afføringsmiddel. Men hvad er et afføringsmiddel og hvordan virker det?

Afføringsmidler er også kaldet laksativer. Disse fremmer afføringen, hvilket kan gøres på flere forskellige måder. Det er dog ikke alle former for afføringsmiddel der for eksempel kan bruges til tarmtømning inden en operation. Den første slags som jeg nævner som det næste punkt, kan blandt andet ikke.

Der findes flere naturlige måder at afhjælpe forstoppelse på, nemlig de såkaldte naturlægemidler (For eksempel ´´Husk``). Disse naturmidler kaldes også for bulkmidler. Måden de virker på er ved at tiltrække væske i tarmen. Sådanne midler kan for eksempel være kostfibre, magnesiumsulfat og laktulose.

Der findes også mere effektive måder at komme af med afføringen på. Disse kaldes stimulerende midler, og er for eksempel gode til tarmtømning før en operation. En form for stimulerende middel kan være olier så det hele glider lidt lettere (så at sige). I den lidt skrappere ende findes der de såkaldte ´´irriterende afføringsmidler`` der irriterer tarmen og dermed øger aktiviteten. Eksempler på disse kan være præparater som toilax og dulcolax.

En tredje form for midler, er midler som man indfører i endetarmen. Disse virker ved at blødgøre afføringen eller fremkalde den såkaldte defækationsrefleks, hvilket kort sagt er når man presser.

Men hvad skal man så vælge af alt dette? Svaret afhænger af årsagen til forstoppelsen eller om der er en anden grund til at tarmen skal tømmes. ´´Men er afføringsmidler ikke farlige?``, tænker du måske. Det kan de somme tider være. Ved brug en gang imellem hos sunde, raske og ellers velfungerende mennesker er det ikke. Man kan dog selv gøre rigtig meget for at modvirke forstoppelse. Gode råd kan være motion, fibre, større væskeindtag samt faste toiletvaner og evt. kontakt din læge.

///

Baggrund

Tags: afføringsmiddel, afføringsmidler, hård mave

Referer denne artikel:

APA style: sensen (05 Jun 2012). Afføringsmiddel og hård mave fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/affoeringsmiddel-og-haard-mave-483/

Harvard style: sensen (2012) Afføringsmiddel og hård mave [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/affoeringsmiddel-og-haard-mave-483/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: sensen. "Afføringsmiddel og hård mave" Samling af fag-artikler 05 Jun 2012. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/affoeringsmiddel-og-haard-mave-483/>