////

Fakta om e-væske til e-cigaretter

Der har været skrevet meget i medierne om hvorvidt e-cigaretter er skadelige. Kræftens bekæmpelse og sundhedsstyrelsen er store modstandere af e-cigaretterne, mens en stor gruppe danskere dagligt benytter e-cigaretter, hvoraf mange af dem er blevet helt røgfri, og beretter om positive oplevelser.

Oftest benyttes nikotin væske til e-cigaretten, da det gør overgangen fra de traditionelle cigaretter lettere, og man undgår på denne måde alle mulige abstinenser. Man kan løbende trappe ned på nikotinmængden og efter noget tid vil man typisk benytte e-væske uden nikotin, for helt til slut at stoppe med at bruge e-cigaretter. Nikotin er ikke kræftfremkaldende, men kan være giftig i alt for store mængder, og e-væske skal derfor opbevares et sikkert sted hvor børn og andre ikke kan finde det. Mest af alt minder det koffein som vi kender fra kaffe.

 

E-væskens indhold

E-væsken består derudover af en blanding af PG (propylenglycol), VG (vegetabilsk glycerin), aromastoffer og så demineraliseret vand.

PG om dannes til damp ved temperatur omkring de 50 grader og er derfor ideel til at skabe damp. Desuden er PG flittigt benyttet i medicin, da PG har en antibakteriel virkning og er et godt bærestof som kan transportere medicin ned i lungerne. Typiske produkter der benytter PG er astmaspray og mundsprays.

VG benyttes i mange fødevarer og benyttes også i mange hudplejeprodukter, da VG er god til bevarer fugt, og derfor er den også ideel til at lave damp. Både PG og VG bliver brugt i røgkanoner som vi kender fra bl.a. diskoteker.

Aromastoffer bliver brugt for at give smag til e-væsken og er stoffer der også benyttes i læskedrikke og slik.

Der findes endnu ikke nogen længerevarende studier af bivirkningerne ved brug af e-cigaretter. Aromastofferne burde ikke være et problem, så længe man sikre sig at der ikke benyttes diacetyl, acetoin og acetyl propinol. PG og VG er kun test i i forbindelse med brug i korte perioder, og der er der ikke grund til bekymring. Men hvilken indvirkning disse stoffer kan have igennem et længere forbrug er spørgsmålet, og den eneste faktor der kan give en grund til en rynke i panden.

Baggrund

////

Tags: elektroniske cigaretter, E cigaret med nikotin, ecigaret, el smøg

Referer denne artikel:

APA style: mikkeln (26 Sep 2013). Fakta om e-væske til e-cigaretter fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/fakta-om-e-vaeske-til-e-cigaretter-833/

Harvard style: mikkeln (2013) Fakta om e-væske til e-cigaretter [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/fakta-om-e-vaeske-til-e-cigaretter-833/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: mikkeln. "Fakta om e-væske til e-cigaretter" Samling af fag-artikler 26 Sep 2013. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/fakta-om-e-vaeske-til-e-cigaretter-833/>