////

Undgå skader på skiferien

Mange danskere kommer hjem fra skiferie med smerter og skader. Det er synd og skam, for en skiferie burde netop gavne helbredet. Læs hvordan du på bedst mulig vis undgår at komme galt af sted på din skiferie.

Det er en rigtig god ide, at forberede sig godt inden turen går mod sne og skibakker. Et par måneder inden du rejser, så begynd så småt med lidt skitræning. På den måde er din krop gearet bedre til de strabadser der venter forude. Det er vigtigt at understrege, at selvom du ender med at komme af sted uden træning, bør du stadig træne under ferien.

Her er et par generelle gode råd du med fordel kan overveje:

  • Hav det rigtige udstyr og tøj på. Dit skitøj skal være behageligt – du skal kunne holde varmen uden at svede, og det skal ikke stramme eller sidde ubehageligt. På den måde skal godt skitøj være som godt træningstøj. Husk også en hjelm så dit hoved er beskyttet i tilfælde af styrt.

 

  • Vær sikker på, at dine bindinger sidder som de skal inden du tager turen ned af løjpen. Det er afgørende, at dine ski let falder af ved styrt, så dine led ikke bliver overbelastede. De fleste skiskader opstår netop fordi leddene vrides i unaturlige stillinger fordi skiene ikke falder af som de skal. Er du usikker på, hvordan du indstiller dine bindinger korrekt, så spørg en skiinstruktør eller forhør dig eventuelt på dit hotel.

 

  • Du kan nemt blive kold mens du sidder og venter i skiliften. Derfor er det en god ide lige at lave et par strækøvelser inden du suser ned, så du lige for varmet musklerne op igen. Det behøver ikke at være mere end et bare sidebøjninger, armsving, benbøjninger og så videre.

 

  • Husk at få nok vand at drikke. At være på skiferie er som regel ikke ligefrem en dase-ferie, og din krop har brug for mere væske end du typisk er vant til. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på at indtage rigeligt med væske. 

 

  • Din krop arbejder meget og den har brug for en omgang godt brændstof. Husk at spise regelmæssig mad – morgen, middag og aften. Du kan med fordel spæde lidt om med et par sunde mellemmåltider, hvis du kan mærke dit blodsukker er på afveje. At stå på ski hver dag er god motion og derfor er det vigtigt at du tilfører kroppen energi.

 

  • Undgå at presse din krop mere end den kan holde til. Lyt til din krop og de signaler den sender. Hvis du er meget øm eller træt, så tag en pause.

 

  • Udstrækninger som afslutning på en lang dag på pisterne kan være guld vær. Print eventuelt et ark med en række gode øvelser ud inden du tager af sted. Gør det til en vane at køre udstræknings-programmet i gennem hver aften.

Det skal være sjovt at stå på ski, men det skulle også gerne være sjovt at komme hjem. Som det fremgår af de gode råd er der mange små ting du kan gøre, for at skåne din krop for de mest typiske ski-skavanker. Skiferie og udstrækning kan godt gå hånd i hånd uden det går ud over fornøjelsen. God ski-tur!

Baggrund

Viivaa er en sundhedsportal for dig der ønsker en personlig og professionel vejledning. Viivaa–teamet har tilknyttet højtuddannede specialister inden for medicin, human-ernæring, human-fysiologi, sociologi, psykologi, samt fysio- og ergoterapeuter, kostvejledere, sygeplejersker og kliniske diætister. Vi tager udgangspunkt i "det hele menneske" når vi fokuserer på sundhed.

Viivaa - sundhed tilpasset dig!Tags: skiferie, skader, udstrækning

Referer denne artikel:

APA style: Michael (02 Mar 2012). Undgå skader på skiferien fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/undgaa-skader-paa-skiferien-402/

Harvard style: Michael (2012) Undgå skader på skiferien [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/undgaa-skader-paa-skiferien-402/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: Michael. "Undgå skader på skiferien" Samling af fag-artikler 02 Mar 2012. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/undgaa-skader-paa-skiferien-402/>