////

Essentielle fedtsyrer

Vi bliver mere og mere opmærksomme på hvor vigtig fedt er for vores kost, og især de umættede Omega-3 fedtsyrer, som kroppen ikke selv danner. Efter at vi igennem flere årtier nærmest er blevet "fedtforskrækkede", er det nu lykkedes at overbevise de fleste om HVOR vigtig fedt er for os, og især de essentielle fedtsyrer så som Omega3. En super god kilde til Omega-3 er hørfrøolie.

 

Hørfrø indeholder den umættede Omega-3 fedtsyre, også kaldet alpha-linolensyre eller ALA, og det i store mængder, da 60% af hørfrøets fedtindhold består af Omega-3 fedtsyrer. Dette er en essentiel fedtsyre og en forløber for hormonlignende bestanddele, kaldet prostaglandiner, der regulerer mange kropsfunktioner, bl.a. som brændstof til opbygning af cellemembraner og opbygning af hjerneceller, styrkelse af immunforsvaret, blodpladeaktivering og stabilisering af blodtryk. Hørfrø er da også blevet anvendt som naturlægemiddel helt tilbage til Antikken, hvor botanikere kendte hørfrø som Linum usitatissimum. Af planten fremstilles linnedfiber, hørfrøolie og linoleum. Hørfrøet har haft en vid udbredelse som levnedsmiddel, og i det gamle Grækenland og Rom var hørfrø en almindelig ingrediens i brød.

Udover Omega-3 indeholder hørfrø minimale mængder mættet fedt (omkring 10 procent af den samlede mængde fedt), mens 20 procent er den enkeltumættede oleinsyre, og 15 procent den flerumættede linoleinsyre.

Den tyske seniorlæge og biokemist Dr. Johanna Budwig har skrevet mange bøger om hørfrøoliens gavnlige virkning på helbredet og velbefindende.

 

Hørfrøolie oxiderer meget hurtigt (bliver harsk), og den skal derfor altid opbevares på køl.

 

Koldpresset og uraffineret jomfru hørfrøolie fra Din Sundhed er et rigtigt godt bud på en rigtig god Omega-3 kilde..

Baggrund

/////

Indehaver af kvalitetsbevidst netbutik, som tilstræber at føre varer af økologisk/naturlig kvalitet, uden parabener, hormonforstyrrende stoffer samt anden kemi.

Tags: økologi, essentielle fedtsyrer, hudpleje, sundhed, velvære

Referer denne artikel:

APA style: Annika (06 Apr 2011). Essentielle fedtsyrer fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/essentielle-fedtsyrer-144/

Harvard style: Annika (2011) Essentielle fedtsyrer [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/essentielle-fedtsyrer-144/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: Annika. "Essentielle fedtsyrer" Samling af fag-artikler 06 Apr 2011. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/essentielle-fedtsyrer-144/>