////

Forstå LASIK - øjenoperation med laser

LASIK er en type af operation udført på hornhinden (det klare ydre lag af øjenæblet). Langt før LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) øjenoperation var anerkendt, blev der eksperimenteret med mange typer af øjenoperationer til at modvirke øjendefekter og mangler.

LASIK metoden blev opfundet i 1950'erne af en spansk øjenlæge. De løbende studier, research og experimenter vedrørende denne procedure revolutionerede viden på området, og konstatering af andre methoder såsom RK, wavefront PRK og de nye intraokulære linser.

Her er grundideen i LASIK laser øjeoperation; LASIK (hornhinde operation) er en uigenkaldelig øjenoperation som retter nærsyn, fjernsyn og unormal overflader på øjenlinsen. Det bliver udført af en optiker når der er blevet lavet nogle tests for at fastslå om patienten er en kandidat til operationen. LASIK lyder for mange patienter som et godt alternativ til kontaktlinser eller briller da de alle har formålet at rette øjenproblemer.

Selve proceduren tager kun 10-15 minutter per øje, og der er kun brug for en mild bedøvelse og og er kategoriseret som en operation hvor man kan komme hjem samme dag. Men lige som ved mange andre procedurer skal man have patientens samtykke, fordi, selv om patienten kan sendes hjem samme dag, så er det stadig en opslidende operation og der kan ske komplikationer for patienten. Diagnoser er nødvendige. Hovedgrunden til dette er at man ikke vil operere folk som ikke kan bruge operationen til noget. Desuden skal optikeren finde ud af hvad det præcis er der skal laves, samt hvad der kan opstå af komplikationer så de er forberedte.

Inden selve operationen skal der laves /ellige planer, og der skal ske en generel orientering. LASIK operat/lt ind i 3 hovedprocedurer; Den første er at der skal l/p i hornhinde-vævet. Den anden er en remodellering med laser. M/er laser vil hornhinden blive tilpasset alt efter hvor meget der skal fje/den indledende diagnose. Det tredje og sidste er at flytte hornhinde-flappen. I dette trin putter kirurgen flappen tilbage på plads, efter at have tjekket for bobler og at der er blevet fjernet det der skal.

På trods af LASIK øjenoperationens meget begrænsede belastning af kroppen, så er der stadig visse sikkerhedsforanstaltninger man bør tage for at minimere eller fjerne efterfølgende komplikationer. Nogle af disse er: Forlængede søvnperioder, brug af øje-klap (pirat-klap) for at forhindre at man gnider sig i øjet, undgå afstoppe og bøje sig for at minimere trykket på øjet, passende medikation og selvfølgelig en opfølgning på operationen.

Baggrund

Tags: øjenoperation, lasik, hornhinde, operation, laser øjeoperation

Referer denne artikel:

APA style: Crashpilot (27 Oct 2009). Forstå LASIK - øjenoperation med laser fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/forstaa-lasik-oejenoperation-med-laser-30/

Harvard style: Crashpilot (2009) Forstå /noperation med laser [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/forstaa-lasik-oejenoperation-med-laser-30/ Accessed 08 Jan 2020

/////////

MLA style: Crashpilot. "Forstå LASIK - øjenoperation med laser" Samling af fag-artikler 27 Oct 2009. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/forstaa-lasik-oejenoperation-med-laser-30/>