////

Hvordan virker bilens bremseskiver?

Hvis man ved, hvordan bremseskiverne fungerer, så bliver det væsentligt lettere at vedligeholde denne vitale autodel.

 

Bremseskiverne er en af de vigtigste dele af hele bilens bremsesystem, da de udgør den del, som er forbundet med hjulene, hvilket får dem til at nedsætte farten og stoppe op. De fleste bilproducenter i dag har som minimum bremseskiver på forhjulene, hvortil mange også har bremseskiver på alle bilens fire hjul.

 

Bremseskiver omfatter blandt andet et stempel, en rotor og bremseklodserne, som bliver slidt over tid og derfor kræver regelmæssig eftersyn for at vurdere, hvorvidt de skal skiftes eller ej. Bilens bremsesystem minder principielt om de noget simplere bremser, som sidder på cykler og i mindre køretøjer. Der ligger dog en forskel i, at cykelbremser er direkte forbundet til hjulene, hvorimod bilens bremsepedaler klemmer rotorerne, som består af runde stålplader der er koblet til hjulene og kan producere friktion, som stopper bilen  

 

Bremseteknologi er en delikat proces, som er blevet mere og mere sofistikeret igennem bilens teknologiske evolution, både i forhold til førerens sikkerhed og i forhold til at sikre at der opstår minimal slid på selve bilen. Den friktion som bliver genereret, når der bremses, benyttes til at konvertere motorens kinetiske energi om til varmeenergi, som kan luftes ud af køretøjet.

 

Bremseskiver er lavet af stål og et friktionsproducerende materiale. Moderne bremser indeholder anti-rasle hardware, såsom en stålklips der sørger for større stabilitet. Denne hardware eliminere også størstedelen af larmen, som opstår når der bremses.

 

Når man træder på bremsepedalerne skaber det et hydraulisk pres, som får stemplet til at bevæge sig udad, hvilket får bremseskiverne til at bremse på hjulet. For at sikre en sikker udførsel, så er det vigtigt at få tjekket bilens bremser og relateret bildele, hver gang bilen er hos mekanikeren. Det er også vigtigt at lære, hvordan slidtagetegn kan identificeres, hvilket kan indikere at bremserne skal ses efter eller skiftes. Der er gode muligheder for, at finde bremseskiver og andre reservedele til bilen online. Der er både tid og penge at spare, hvis man køber autoreservedele på nettet, her er bremseskiver ikke en undtagelse og der findes reservedele til alle bilmærker online.

 

Det er vigtigt at sørge for, at bremseskivernes glidende mekanismer er velsmurte, da dette vil reducere slidtage. Man bør også se efter forfrysningerne når det er vinter, da det kan få bremseskiverne til at blive slidt hurtigere. Biler der har bremseskiver på alle fire hjul, bør få tjekket bremserne minimum to gange årligt, her er det især vigtigt at se på nødbremsekablerne. 

Baggrund

MISTER-AUTO.DK, specialis/e på internettet, der er mere end 300.000 dele, som stammer/oslash;rste forhandlere og til alle bilmærker.

////

Tags: bremseskive, bremser, forbremse, bildel, autodel, reservedel

Referer denne artikel:

APA style: Peter Ziehm Mortensen (03 Jul 2012). Hvordan virker bilens bremseskiver? fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/hvordan-virker-bilens-bremseskiver-502/

Harvard style: Peter Ziehm Mortensen (2012) Hvordan virker bilens bremseskiver? [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/hvordan-virker-bilens-bremseskiver-502/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: Peter Ziehm Mortensen. "Hvordan virker bilens bremseskiver?" Samling af fag-artikler 03 Jul 2012. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/hvordan-virker-bilens-bremseskiver-502/>