////

Projektstyring med it-systemer

Projektstyring og it kan være svære størrelser at forene, fordi de fleste projekter involverer medarbejdere fra flere afdelinger og måske endda virksomheder. Hele ideen med et projekt som koncept er, at projekter ofte er tidsbegrænsede størrelser, der skal skabe en forandring og gerne give et afkast på længere sigt. 

At bruge it til projektstyring er ikke et valg - men en nødvendighed i den globale verden vi lever i idag. Processen i et projekt er kompleks og involverer et stærkt pres på medarbejderne, der skal varetage opgaver indenfor kort tid og levere resultater, der kan ses, mærkes og føles flere steder i organisationen. 

Virksomheders modenhed bestemmer successen

Jo mere moden en virksomhed, der skal udføre et projekt, er, desto bedre vil resultatet blive - og jo oftere vil projektet blive leveret til tiden. Derfor kan man inddele virksomheder i flere stadier, alt efter hvor modne de er, når det gælder projektstyring og projektledelse. 

Derfor er der tre stadier for projektmodenhed

  1. Ad Hoc - den umodne organisation, hvor projektstyring sker via improvisation
  2. Projektmodeller - organisationen med styr på de basale ting omkring budgettering, tidsforbrug, evaluering og afvikling.
  3. Excellence - dette er organisationen, der ser på tværs af projekter og arbejder med EVM (Earned Value Management), projektporteføljer, benchmarking mellem flere projekter, best practices og uddannelse i projektmodeller.

 

Hvor i modellen befinder I jer?

Vil I bruge it til at styre processer og opgaver i projektet, er modellen særdeles vigtig for at finde ud af, hvilket ambitionsniveau, der passer til jer.

Ad Hoc

Virksomheder i denne kategori er ofte meget unge eller små virksomheder - alternativt kan det være små afdelinger i større virksomheder, som arbejder projektorienteret. Det kan også være ældre virksomheder, hvor den globale udvikling har tvunget virksomheden til at effektivisere arbejdet og projekter. Det bedste en sådan virksomhed kan gøre er at få styr på de vigtigste processer: Hvad er need to have og hvad er nice to have? Need to have kan tage helt op til et år at få på plads. Samtidig skal der være en dialog om, hvad og hvordan man skal bruge it til at understøtte projektstyringen, og hvilke fordele det giver med et professionelt system til online projektstyring.

 

Projektmodellen

Dette modenhedsstadie dækker de basale funktioner. Typisk er der tale om en større organisation på +20 mand, herunder med professionelle projektledere. 
På dette niveau må man stadig ikke blive for ambitiøs men i stedet tage en proces ad gangen. Her kan man drage fordel af en standard projektmodel og udregning af nøgletal, fordi tingene nu går hurtigt, og dette kan være svært at overskue for lederen. Her kan nøgletal give klarhed og overblik, så medarbejdernes aktiviteter kan rettes ind efter strategien i virksomheden. 

 

Excellence

På dette modenhedsniveau opererer certificerede projektledere, projektchefer, der kan implememntere projektporteføljestyring og programstyring. På dette niveau af modenhedsskalaen smelter projektafviklingens økonomistyring sammen med økonomiafdelingens. Desuden er fokus løbende på budgetter og forventninger, så der på alle niveauer i virksomheden rapporteret om fremdrift og forventet aflevering. 

 

Baggrund

TimeLog er en dansk softwarevirksomhed,/er systemer til tidsregistrering og projektstyring kaldet TimeLog Project. Virksomheden/il daglig med alle dele af projektstyringsprocesserne og søger hele tiden at udbygge systemet, s/ understøtter flere og flere funktioner fra ide til færdig implementering. Fokuset er særligt på it-konsulenter og konsulentvirksomheder generelt.

Tags: projektstyring, projektstyringssystemer, online projektstyring

Referer denne artikel:

APA style: TimeLog (21 Jun 2013). Projektstyring med it-systemer fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/projektstyring-med-it-systemer-771/

Harvard style: TimeLog (2013) Projektstyring med it-systemer [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/projektstyring-med-it-systemer-771/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: TimeLog. "Projektstyring med it-systemer" Samling af fag-artikler 21 Jun 2013. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/projektstyring-med-it-systemer-771/>