////

Teambuilding - hvordan vælger du den rigtige type event til dit firma?

Din chef kommer og siger; "Vi har brug for en teambuilding event til den årlige firmafest. Kan du finde et par muligheder til os?". Det lyder nemt, ikke? Men det er kun indtil du googler Teambuilding og finder 8.950.000 resultater. Du kan finde alt fra paintball til sushi-skoler til go-cart kørsel til lego-bygning eller træklatring ude i skoven. Og selvfølgelig regner alle med at du finder noget som alle bliver glade for. Kan du mærke presset?

Der er nogle få grundliggende regler omkring teambuilding som du skal forstå for at finde nogle muligheder som er passende til din gruppe. Hvis du har det følgende i tankerne, så skal du nok finde en rigtig god løsning som gør alle glade og tilfredse.

For det første skal du beslutte hvilket resultat du forventer fra teambuilding eventen. Der er to hoved-genrer, og det er nemt at blande dem sammen. Men forståelsen af disse to er nøgle-princippet i at vælge det rigtige teambuilding program. Den mest normale type er den "delte erfaring". Hovedresultatet fra denne type teambuilding event er at skabe nogle sjove oplevelser iblandt deltagerne. Den anden type er "adfærdsændring". Det er hvad man typisk kalder traditionel teambuilding, og hovedformålet er at træne deltagerne i forskellige discipliner der kan bruges på arbejdspladsen.

Meget få teambuilding firmaer er eksperter i begge typer af programmer, men en god tommelfingerregel er at firmaer der specialiserer sig i adfærdsændringer typisk også er gode til at skabe delte erfaringer. Dog er firmaer som er specialiserede i at skabe delte erfaringer ikke så gode til at skabe adfærdsændringer. Dette bør du have i baghovedet når du vurderer mulige leverandører.

Tembuilding der giver delte erfaringer

Teambuilding events er en rigtig god måde at skabe underholdning eller sjov til en anden type event. Det kan f.eks. være et årsmøde eller en messe hvor du har brug for at skabe noget entusiasme og underholdning.

Denne type teambuilding events egner sig også godt til at belønne et team, eller some en isbryder i nye teams hvor folk ikke kender hinanden så godt. En masse firmaer bruger også denne type events til praktikanter eller til at byde nye medlemmer af et team velkommen.

Reelt set kan næsten hvilken som helst aktivitet skabe delte erfaringer, men jo større teamet er, jo sværere vil det også være at skabe et konsistent resultat. F.eks. hvis du har 8 folk på et team, så kan du nemt lave 2 hold af 4 og spille golf sammen eller bowle. Men hvis 20 folk spiller golf sammen vil oplevelserne ske i mindre grupper, og der skal en meget erfaren facilitator til for at skabe en holdånd og samlet oplevelse på tværs af alle 20 mennesker. Så hvis du med 100 eller 100 mennesker at gøre, så bør du lave grundigt research, da kompleksiteten af den delte erfaring stiger eksponentielt. En enkelt feltbedømmelse fra teambuilding-firmaet kan få hele eventen til at falde til jorden.

Adfærdsændrende teambuilding-events

//////

Adfærdsændrende teambuilding programmer er meget anderledes. Disse events refereres nogle gange til klasseværelses-program, og virker bedst i situationer hvor målet er mere resultatorienteret, som hvis der er opstået specifikke problemer elelr udfordringer i et team, eller hvis de gerne vil øge effektiviteten eller produktiviteten. F.eks. hvis to grupper er blevet slået sammen, og der er forskellige kulturer i grupperne, eller hvis der er blevet opsat nye mål som kræver ændringer i organisationen, eller nogen anden situation hvor et team skal ændre adfærd, så er adfærdsændrende teambuilding vejen frem.

Denne type teambuilding programmer kræver mere erfarne facilitatorer, fordi det ultimative mål for eventen er at opbygge team work, forbedre kommunikationen, eller arbejde mere effektivt sammen. Den slags adfærd forankrer ikke sig selv ved at lade en gruppe konkurrere imod hinanden eller ved at lege lege. Istedet skal du have fat i et teambuilding firma der specialiserer sig i at vurdere roden til de udfordringer teamet eller organisationen står over for, og som kan give informationer, træning og øvelser som skal få deltagerne til at arbejde bedre sammen.

En af de største myter omkring adfærdsændrende teambuilding er at de ikke er lige så sjove som de andre slags teambuilding events. I realiteten er det sådan at folk som deltager i nogle rigtig gode ædfærdsændrende teambuilding programmer også typisk får en følelse af realisering og føler at den tid de brugte på det var dét værd. Nøglen er at være sikker på at det firma man ansætter også er interaktive og underholdende i deres levering, og at indholdet er passende i forhold til de resultater du søger. Hvis begge ting er tilfældet så vil det falde i rigtig god jord hos teambuilding-deltagerne.

Den store fejl der vil sikre at din teambuilding event fejler

Nu hvor du forstår de to typer at teambuilding events, så er der en ting du skal passe rigtig meget på; hvis du har en gruppe som står overfor udfordringer i teamet og der er problemer, og du vælger en teambuilding event som bare skaber fælles oplevelser, så kan du meget nemt gøre problemerne værre. Men bare rolig, hvis du gerne vil have at teamet skal have en gode oplevelse det normalt er at have fælles oplevelser, så kan det anbefales at lave noget adfærdsændrende teambuilding til at starte med, og så evt. følge op med med nogle fælles oplevelser om eftermiddagen hvor de kan teste deres nylærte egenskaber. På den måde får du det bedste fra begge verdener!

//////////

Baggrund

Teambuildingeksperten er erfaren inden for at finde de rigtige typer af events til forskellige firmaer.

Tags: teambuilding aktiviteter, teambuilding ideer, events, teambuilding events, teambuilding øvelser, teambuilding

Referer denne artikel:

APA style: teambuilding-eksperten (09 Jun 2010). Teambuilding - hvordan vælger du den rigtige type event til dit firma? fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/teambuilding-hvordan-vaelger-du-den-rigtige-type-event-til-dit-firma-10/

Harvard style: teambuilding-eksperten (2010) Teambuilding - hvordan vælger du den rigtige type event til dit firma? [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/teambuilding-hvordan-vaelger-du-den-rigtige-type-event-til-dit-firma-10/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: teambuilding-eksperten. "Teambuilding - hvordan vælger du den rigtige type event til dit firma?" Samling af fag-artikler 09 Jun 2010. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/teambuilding-hvordan-vaelger-du-den-rigtige-type-event-til-dit-firma-10/>