Granitskærver til haven - sådan gør du

 

Granitskærver har mange fordele som en del af haven. De kræver meget lidt vedligeholdelse, og fungerer rigtigt godt både alene og i samspil med fliser og belægningssten.

Du kan altså både vælge at lade dem bryde med sten og fliser på din terrasse, og ofte vælger mange at supplere granitten med krukker og store flotte sten, der kan være med til at give din have et naturligt og unikt udseende.

Ligesom med fliser og sten findes der utallige typer og farver granitskærver. Du kan få stenene i mange forskellige størrelser, ligesom farverne kan variere fra ret ensartede farver til mere varierede og mixede farver med meget stort farvespil. Samtidig kan du få stenene i både neutrale farver eller i mere farverige sammensætninger som blå og rød.

På den måde har du altså mange muligheder for at få granitten til at fremstå enten i kontrast eller sammenhæng med terrassen, og reelt er det kun fantasien, der sætter grænser. Det er naturligvis også en god idé at tænke husets farve og fremtoning ind i dit valg af granitskærver.

Mange vælger netop lidt andre nuancer i granitskærverne, så de har et enten mørkere eller lysere skær sammenlignet med fliser og hus.

Nogle vælger at have stier belagt med fliser gennem granitten, mens andre vælger i stedet at have granitstier ned gennem græsplænen ofte med fliser langs kanten. Granitskærverne kan således have mange typer funktioner.

Du kan naturligvis også kombinere med forskellige farver granit i forskellige områder.

Hvis du vil have granitskærver, bør du dog også gå efter at have en hvis mængde i haven, da det kan se lidt malplaceret ud, hvis der kun er tale om et ekstremt lille område – du bør således tænke det ind, så det kommer til at fremstå som en del af helheden i haven.

Robust og naturligt granit

Granitskærver er et helt naturligt materiale, der består af granit, som er knust ned til mindre stykker. Granit dannes under enormt tryk af forskellige mineraler – eksempelvis under bjerge.

Det er netop de forskellige mineraler, der gør, at granitskærver kommer i rigtigt mange forskellige farver.

Grundet det enorme tryk er granitskærver meget robust, og kan sagtens klare til alle de udfordringer, det bliver udstillet for, og du kan derfor uden problemer bruge det i eksempelvis indkørslen.

Fordele ved granitskærver i haven

Granitskærver er en meget holdbar sten, der både holder farve og form uden problemer i mange år. De er utroligt stabile grundet den lidt kantede form, og de holder godt til naturens udfordringer. Ofte bliver farverne flot fremhævede i regnvejr, så du faktisk føler, du ser på nogle helt nye sten.

Mens regnvand på sten og fliser ofte søger mod kloakken, så vil de med granitskærver i haven uden problemer sive gennem stenene og i stedet ned i jorden. Det kan være en fordel, hvis du har haft problemer med oversvømmet kloak og måske endda har haft vand i kælderen.

Nogle frygter, at dette også betyder, at jorden under stenene falder sammen, men det er ikke tilfældet, hvis blot arbejdet med at fjerne muldjord er gjort ordentligt. Der er samme krav til forarbejdet, som du måske kender det fra, når du lægger fliser. Der er altså ikke den store tid at spare ved i stedet at lægge sten, selv om der naturligvis ikke skal bruges tid på at sikre fugeafstand og udfyldning af fuger.

Granitskærver kræver også meget lidt vedligeholdelse. Med et fornuftigt lag på omkring 5 centimeter og en fiberdug under stenene vil ukrudt kun meget sjældent trænge op til overfladen. Når det gør, vil det være ekstremt let at hive op, da det kun vil have meget løst fat i jorden. Det er altså faktisk lettere at holde ukrudt væk fra granit sammenlignet med fliser.

Går du fra græs til granitskærver, bliver arbejdet med græsslåmaskinen naturligvis også mindre, og du kan nok hurtigt regne dig frem til, at der kan spares rigtigt mange timer henover sommeren.

Kombinerer man granitskærverne med forskellige planter, der kun kræver begrænset vedligeholdelse, kan man dermed have en utroligt flot have og terrasse, der kun kræver meget lidt arbejde i løbet af året.

Stenene kan naturligvis ligge en anelse ujævnt efter noget tid, men de kan meget hurtigt rives, så de igen ligger flot og plant. Med den rette mængde vil det dog faktisk sjældent være nødvendigt. For at være sikker på stenene ligger pænt, er det vigtigt at begrænse sig, så laget ikke bliver dybere end maksimalt omkring fem centimeter – hvilket naturligvis også er til glæde for pengepungen, når du skal investere i stenene.

Baggrund

FC-Beton tilbyder et stort udvalelig;gningssten, hvor granitskærv føres i fl til direkte levering fra fabrikken i Aalborg. Havefliser i gr&arit med guide til lægning og tilbehør som f.eks. stenmel fødes, så alt til haven kan bestilles til samlet levering. Besøg FC-Beton her

Tags: granit, skærver, belægningssten, granitskærv

Referer denne artikel:

APA style: Jonas J?rgensen (10 Feb 2014). Granitskærver til haven - sådan gør du fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/granitskaerver-til-haven-saadan-goer-du-939/

Harvard style: Jonas J?rgensen (2014) Granitskærver til haven - sådan gør du [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/granitskaerver-til-haven-saadan-goer-du-939/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: Jonas J?rgensen. "Granitskærver til haven - sådan gør du" Samling af fag-artikler 10 Feb 2014. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/granitskaerver-til-haven-saadan-goer-du-939/>