////

Hold fundamentet tørt med et omfangsdræn

Et fundament er grundstenene i et hvert hus, det betyder det skal være lavet rigtigt hvis man gerne vil have huset stående i mange år. Fundamentet bliver ofte lavet af lecca fundablokke som stilles i en udgravet kanal der hvor huset skal bygges. Herefter fyldes den indvendige del af fundamentet med beton, og til sidste pudses lecca blokkene op med fundamentpuds. Det er en simpel proces, hvis man ved hvad man laver. Der stilles i dag store krav til isolering af fundamentet, her bruger man sundolitt, som er en materiale der er super nemt at arbejde med, kan man skæres ud med en fugsvans, og fungere både som isolering og radonspærre.

Læs om fundament opbygning her

Et dårligt isolering fundament koster dyrt

Når du bygger nyt, så skal du ikke spare og isoleringen i fundamentet, det er der flere grunde til. For det første er det meget dyrt at lave om senere, det vil nemlig kræve at hele gulvet og betondækket fjernes, og der herefter graves ud for at der bliver plads til mere isolering.

Det næste er, at kulde omkring gulvet giver kolde fødder, hvilket giver en hurtig afkøling af kroppen, som så stille højere krav til opvarmning af boligen. Dermed vil varmeudgiften altså stige.

Sørg for at holde fugten ude

Hælder terrænet mod huset, bør du overveje om dit fundament ikke skal have en omfangsdræn. Omfangsdrænet graves ned langs kanten af huset / fundamentet, og fungere på den måde at vandet trænger ned i drænet, som så har et fald på og leder vandet i kloak eller faskine. Drænet laves af en slange fyldt med huller i oversiden, hvor igennem vandet trænger ind.

Hvis du gennemfører et byggeprojekt, hvor der burde have været etableret et dræn, men ikke er blevet det, så risikere du ikke bare opfugtning af fundamentet, som i sig selv er en kedelig sag, men du risikere af fugten trænger ind i huset og giver skimmelsvamp.

Skimmelsvamp

Skimmelsvamp kan både komme fra indtrængende fugt, men også fra dårligt isoleret vægge som skaber kuldebroer. Det du skal være opmærksom på hvis du allerede har fået skimmelsvamp i boligen er at behandle det med rodalon. Er det store mængder kan det være nødvendigt at alliere sig med professionelle håndværkere.

Inden du kan få skimmelsvampen under kontrol, er du dog nødtil at finde kilden til det. Hvis der ikke er tegn på indtrængende fugt, så kan det være en stort hjælp at benytte en termiskkamera til at undersøge huset for dårligt isoleret vægge.

Baggrund

Fag-ninjaen elsker byggeri, og arbejd/ emner i den niche.

//

Tags: omfangsdræn, fundament, dræn

Referer denne artikel:

APA style: Fag-ninjaen (28 Feb 2017). Hold fundamentet tørt med et omfangsdræn fra Samling af fag-artikler. Fundet 08 Jan 2020, på http://www.fag-artikler.dk/artikel/hold-fundamentet-toert-med-et-omfangsdraen-1430/

Harvard style: Fag-ninjaen (2017) Hold fundamentet tørt med et omfangsdræn [online] Tilgængelig via: http://www.fag-artikler.dk/artikel/hold-fundamentet-toert-med-et-omfangsdraen-1430/ Accessed 08 Jan 2020

MLA style: Fag-ninjaen. "Hold fundamentet tørt med et omfangsdræn" Samling af fag-artikler 28 Feb 2017. far-artikler.dk. 08 Jan 2020. < http://www.fag-artikler.dk/artikel/hold-fundamentet-toert-med-et-omfangsdraen-1430/>